Double face-stoffen zijn veel gespot én aan de meter te koop in originele variaties. Zo zijn er veel mooie warme wolvilt en gebreide kwaliteiten maar bijvoorbeeld ook winterse tricots (aan een kant uni, aan de andere kant een dessin).
Double face wolvilt (via www.tst-stoffen.nl)
Double face-tricot van Nooteboom. Aan een kant zwart, de andere kant rood-zwarte vegen
Double face is de algemene naam voor dubbelweefsels (of -breisels) die aan de voor- en achterkant verschillend van uiterlijk zijn, maar waarvan beide kanten van de stof als goede kant te gebruiken zijn. Nederlandse term voor double face: dubbeldoek.
Dubbelweefsels: zijn twee boven elkaar liggende enkele weefsels/breisels die tijdens het weven/breien op een speciale manier aan elkaar worden verbonden. Soms zijn die twee stoffen/breisels zo met elkaar verbonden dat je ze niet van elkaar kunt losmaken.
Soms zijn ze hier en daar met een extra kettingdraad aan elkaar verbonden en zijn het duidelijk twee laagjes op elkaar, die je ook makkelijk van elkaar kunt loshalen. Dat laatste kan praktisch zijn bij het afwerken van een kledingitem.
Hoe het ook is, deze stoffen en breisels zijn natuurlijk extra warm en bieden veel leuke mogelijkheden bij het verwerken ervan. Je kunt er een vest van maken dat je afbiest met tresband. Zo heeft het ook een mooie bijzondere binnenkant. Stik de dan naden zo dat ze geen rafelrandjes laten zien (met een Engelse naad bijvoorbeeld) dan is je kledingstuk aan twee kanten draagbaar. Ook leuk als je de mouwen oprolt en je krijgt de andere binnenkant te zien.